Fjärrvärmepriser i Lidköping 2025

Vi har nyligen skickat ut brev till våra kunder där vi informerar om de nya fjärrvärmepriserna för 2025.  Inför prisjusteringen har vi haft en dialog med kundrepresentanter genom Prisdialogen.

Vi på Lidköping Energi arbetar kontinuerligt med att effektivisera vår verksamhet för att kunna erbjuda stabila och konkurrenskraftiga priser till våra kunder. De senaste årens utveckling i omvärlden har dock lett till betydande kostnadsökningar för att producera fjärrvärme. Som ett resultat behöver vi justera fjärrvärmepriset med 8 % från och med nästa år.

Lidköping Energi, liksom många andra fjärrvärmebolag, påverkas av flera ekonomiska faktorer som inflation, räntehöjningar och stigande bränslekostnader. Här är en sammanfattning av de viktigaste faktorerna som bidrar till de ökade kostnaderna för fjärrvärmeproduktionen hos oss:

Höga priser på utsläppsrätter inom EU:s handelssystem för koldioxidutsläpp

Sverige är ett av endast tre länder i EU som inkluderar avfallsförbränningsanläggningarna i utsläppshandels­systemet. Koldioxidutsläppen från plast i avfallet är en faktor vi inte kan påverka, men vi strävar efter att hantera dessa kostnader på bästa sätt. I takt med de stigande priserna på utsläppsrätter, som är en del av den europeiska omställningen, arbetar vi för att överföra dessa kostnader till avfallslämnarna så effektivt som möjligt.

Elpriset

Lidköping Energi har två turbiner som tillsammans förväntas producera cirka 45 GWh el per år, vilken säljs på spotmarknaden. Intäkterna från elproduktionen är svåra att förutspå, men vi arbetar aktivt för att maximera produktionen och elintäkterna för att kunna täcka kostnadsökningar.

Osäkra intäkter från avfallshanteringen

Vi använder främst avfall som bränsle i våra pannor och får betalt för att ta emot och behandla detta avfall. Vi ser en ljusning i konjunkturen, vilket har lett till ökad betalningsförmåga bland våra avfallslämnare. Samtidigt gör det osäkra ekonomiska läget det svårt att förutsäga framtida intäkter från vår avfallshanteringstjänst.

Vi förstår att prisjusteringar kan påverka dig som kund, och vi vill försäkra dig om att vi fortsätter arbeta för att minimera kostnadsökningar och säkra tillförlitlig och hållbar fjärrvärme. Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor eller funderingar.

Priser 2025 Privat Priser 2025 Företag

 

Du har enligt Fjärrvärme- lagen (2008:263) rätt att begära förhandling, ansöka om medling och att säga upp avtalet.